Vannkefir – en sprudlende, fermentert drikk – den nye roséen!
- Denise DeGaust

- 13. juni
- 3 min lesing

av Denise De Gaust, opprinnelig publisert i KinesiologiNytt, mai 2025.
Det høres litt rart og utenlandsk ut. Kan hende du har vært bort i melkekefir i matbutikken og kjenner at det kan muligens være noe som kanskje er bra for helsen, men hva er vannkefir?
På lik linje med kombucha som er lagt av fermentert te, er vannkefir en lett sprudlende, fermentert drikk tilsatt frukt. Den lages med levende vannkefirkorn – små, gummiaktige klumper bestående av en symbiose av gjær og bakterier. Disse kornene, som antas å stamme fra en meksikansk kaktusplante, kan brukes om igjen gang på gang for å lage nye batcher med vannkefir.
Selve fermenteringen skjer når vann med tilsatt sukker kombineres med vannkefirkorn og frukt. I løpet av noen få dager omdannes sukkeret i vannet, og sluttresultatet blir en frisk og lett syrlig drikk med svært lavt sukkerinnhold.
Vannkefir skiller seg fra melkekefir ved at den er både glutenfri og melkefri – et naturlig probiotisk alternativ som passer de fleste.
Jeg har som regel én til to batcher vannkefir på gang samtidig, noe som gjør at jeg alltid har noe friskt og oppkvikkende tilgjengelig – enten som følge til et måltid eller som en liten energiboost i løpet av dagen.
Dette trenger du:
1 pakke vannkefirkorn (kan kjøpes på helsekostbutikk)
Rørsukker, gjerne økologisk
Økologiske dadler og rosiner
Fersk eller frossen frukt
2 liter vann
Sitronjuice eller sitronskiver
Saft (valgfritt smakstilsetning)
2–3 glassbeholdere med patentlokk, ca. 2,5 liter
Sil
Første fermentering
Bruk én beholder
Løs opp ca. 100 g rørsukker i 2 liter romtemperert vann. Unngå varmt vann, da det kan skade kefirkornene.
Tilsett vannkefirkornene sammen med 5–6 rosiner, 2 dadler og enten en skive sitron eller noen skjer sitronjuice.
Dekk åpningen med et klede og fest det med en strikk – dette lar fermenteringsprosessen starte uten å stenge ute luft.
Sett beholderen på et rolig sted uten forstyrrelser, og la den stå i 2–3 dager mens naturen gjør jobben.
Andre fermentering
Her trenger du en eller to nye beholdere
Fjern den brukte frukten som nå flyter i beholderen.
Sil vannkefiren over i en ny beholder, og legg kefirkornene tilbake i den opprinnelige for å starte en ny batch.
Tilsett 4–6 ss saft, noen dråper sitronjuice eller noen sitronskiver, og et par biter fersk eller frossen frukt i den nye beholderen.
Sett på lokket og la det stå i romtemperatur i ett til to døgn for videre fermentering. Husk å "rappe" lokket en gang om dagen for å slippe ut overtrykk.
Når drikken er klar, sett den i kjøleskapet – og nyt et glass når du ønsker det!
For å holde produksjonen i gang, lager du enkelt en ny batch ved å løse opp 100 g rørsukker i 2 liter vann, og følger samme prosess som beskrevet. Med dette systemet har du alltid to beholdere i sving – og gjerne en flaske kald, ferdig vannkefir klar i kjøleskapet!
Hva blir av sukkeret??
"Kefir-korn er en fantastisk symbiotisk matrise av bakterier og gjær som jobber sammen for å mate av det naturlige sukkeret (og noen ganger også proteiner og fett, spesielt når det gjelder melkekefir) som finnes i sukkervannet og tørket frukt. Gjæren og bakteriene samarbeider, og gjør næringsstoffene tilgjengelige for den ene som er uholdbar. Gjær bryter ned de enkle sukkerarter som glukose og fruktose, og gjør dem til etanol og eddiksyrer (som laktobaciller) omdanner sukker (som sukrose) og komplekse karbohydrater (stivelse, etc.) til enklere sukker og melkesyre som er en naturlig og naturlig eddiksyre har fått mye av sukkeret omdannet til enklere sukkerarter, melkesyre og eddiksyrer, karbondioksid og etanol. Den inneholder også millioner av probiotika og er mer næringsrik i noen henseender på grunn av de mer biotilgjengelige og fordøyelige næringsstoffene fra sukker og tørket frukt, inkludert en økning i vitamin C og mange B-vitaminer.”



Kommentarer